Sökförslag

Behandling av brunnsvatten för etanolproduktion

Europas i framtiden största anläggning för etanolproduktion behöver olika vattenkvaliteter för flera processer. Ett nyckelfärdigt behandlingssystem med anläggningar för avhärdning och omvänd osmos från ProMinent klarar utmaningen.

Majs blir till etanol

I Dunaföldvár, söder om Ungerns huvudstad Budapest, använder företaget

Pannonia Ethanol Zrt. i nuläget runt 650 000 ton majs per år för att producera upp till 280 miljoner liter etanol. Efter en expansionsfas år 2015 kommer fabriken att bli världens största europeiska etanoltillverkare med en produktionsvolym på upp till 450 miljoner liter etanol.

För den befintliga produktionen måste dagligen 3 000 kubikmeter brunnsvatten behandlas inför användning i olika processer: Ungefär 60 % används för kylning, ytterligare 20 % för den egentliga produktionsprocessen och 13 % för ånggenerering. Av denna anledning planerade Pannonia Ethanol under nybyggnadsfasen år 2010 även att installera ett nyckelfärdigt vattenbehandlingssystem, för att kunna framställa precis dessa olika vattenkvaliteter.

Grunddata:

  • Försörjning med 60 m3/h råvatten från fyra brunnar (fram till 2014)
  • Vattenbehandlingssystemets kapacitet: 3 000 m3 per dag (120 m3/h)
  • Användning av det behandlade vattnet för kylning, för produktion och för ånggenerering
  • Användning av fyra filter för avjärning och avmanganing, två anläggningar för omvänd osmos Dulcosmose® för avsaltning och en DMEa Triplex-avhärdningsanläggning för att reducera brunnsvattnets hårdhet

Vattenbehandling av högsta klass

På grund av det omfattande sortimentet och den övertygande och nyckelfärdiga lösningen, som även innehöll installation och idrifttagning samt underhåll och service efter försäljningen, beslöt man sig efter en lång urvalsprocess för att ge uppdraget till ProMinent i Ungern.

Systemet för vattenförbehandling består av följande huvudkomponenter: Fyra kompletta dosersystem med magnetdoserpumpar gamma/ L för hantering av kemikalierna för desinficering och föroxidering; fyra filter för avjärning och avmanganing; en processvattentank; två anläggningar för omvänd osmos Dulcosmose® för avsaltning; en DMEa Triplex-avhärdningsanläggning. Den slutliga kemiska behandlingen för framställning av tilläggsvatten för ånggeneratorn samt av vatten till kylcirkulationen sker med hjälp av åtta dosersystem som är utrustade med gamma/ L-pumpar och kombineras med mätstationer.

Vattenförsörjning dygnet runt

Det tog runt två månader att genomföra projektet från presentation av offerten fram till idrifttagningen. Sedan 2011 framställer det nyckelfärdigt installerade vattenbehandlingssystemet på Pannonia Ethanol tillförlitligt och säkert det vatten som behövs för de olika processerna – med konstant hög kvalitet. Systemet styrs och övervakas helautomatiskt och underlättar etanolproduktionen i avsevärd utsträckning. Utifrån gällande serviceavtal garanterar dessutom ProMinent i Ungern att anläggningen fungerar utan avbrott och problemfritt dygnet runt.

Efter det framgångsrika projektet under nybyggnadsfasen fick ProMinent år 2014 även uppdraget att ta hand om vattenbehandlingen i de två ytterligare brunnar som skulle användas efter utökningsfasen. Detta omfattade även ytterligare fyra filter och en anläggning för omvänd osmos, samt utrustning för att öka avhärdningskapaciteten till upp till 25 m3/h och för att uppnå en totalkapacitet för vattenbehandlingen på 4 500 m3 per dag.

»Det var ett rent nöje att samarbeta med ett så proffsigt team, som alltid fokuserade på kunden och dennes behov. Vi utvecklade snabbt en mycket god relation med resultatet att planerings- och installationsfasen avlöpte helt problemfritt. Vi är mycket nöjda, och ser fram emot ett långsiktigt samarbete med ProMinent när det gäller vattenbehandling.« -  Zoltán Reng, VD på Pannonia Ethanol Zrt.

Använda produkter - Behandling av brunnsvatten för etanolproduktion

Kontakta oss

»En partner för all er kemikalie-hantering & vattenbehandling. Tillsammans tar vi fram bästa lösningen för just er.«

+46 31 65 66 00  +47 3221 3130  +45 7872 9630   
Skicka förfrågan   

Stäng formuläret

Din förfrågan

Personuppgifter


Fler produkter +
Bifogad fil Maximal filstorlek 10 MB.
Ladda upp Fler filer

Personuppgifter


Kontrollera dina uppgifter och fyll i alla obligatoriska fält.
*Obligatoriska fält

Granska och skicka


Personuppgifter:
Tilltal
Titel
Efternamn  
Förnamn  
Företag
Kundnummer
E-postadress
Telefonnummer
Gata
Husnummer
Ort  
Land
Bli uppringd Ja

Tillbaka

ProMinent Newsletter - de senaste nyheterna, skräddarsydda för dig! Prenumerera nu