Sökförslag

Historik

Själva idén är en sak. Vad man gör av den är en annan. Med pionjäranda och teknikintresse kommer man ibland ut i hela världen. Även viljan att förändra världen har gjort företaget till vad det är idag. Företagsgrundaren Viktor Dulger har alltid strävat efter att upptäcka och vidareutveckla de tekniska möjligheterna för produktion och återvinning av dricksvatten. Och sedan starten och ännu idag smittar hans passion av sig på koncernen ProMinent och alla våra medarbetare.

Väldoserat i över 60 år

1960

Prof. dr. h.c. Viktor Dulger grundar företaget Chemie & Filter GmbH i Heidelberg. Det lilla företaget tillverkar produkter för dosering av fosfater. Med dessa kan man förhindra kalkbildning.

1968

En verklig vändpunkt: Viktor Dulger utvecklar den första elektroniska magnetdoserpumpen, "ProMinent electronic". Med denna pump kan man spara in på kemikalierna i en rad olika processer. För kunderna innebär det: lägre kostnader, sparsam dosering, miljövänlighet. För det (fortfarande) lilla företaget från Heidelberg innebär denna smarta uppfinning ett genombrott. Pumpen ger senare namn åt ProMinent-koncernen. 1968 utvecklar företaget dessutom de första anläggningarna för ozonframställning.

1971

Första steget i riktning anläggningsteknik: ozonframställningsanläggningarna vidareutvecklas för vattendesinficering. Det tyska bolaget blir internationellt: En filial öppnas i Schweiz. Snart följer ett flertal nya filialer världen över i rasande fart.

1975

Produktsortimentet utökas perfekt med mät- och reglerteknik. Nu kan man även erbjuda kunderna mätning och reglering av kemikalier - en viktig komponent i reglerkretsar.

1976

Företaget tillverkar de första systemen för generering av klordioxid. Rätt steg att ta då man redan tillverkar de viktigaste komponenterna (doseringspumpar, styrenheter). En produktionsanläggning upprättas i USA.

1980

Man vänder sig mot Asien: Singapore är det perfekta stället att grunda den första filialen i Asien, för att kunna leverera till de på den tiden lovande tillväxtmarknaderna i Sydostasien.

1982

För att utöka doserpumparnas kapacitetsområden börjar man även använda elmotorer förutom magnetteknik som drivenhet. Den första motordrivna doserpumpen lanseras på marknaden.

1985

Produktsortimentet blir ännu större: För att komplettera reglerkretsarna saknas bara sensorer. Doserpumpar och mät- och reglerenheter tillverkar man själva. Nu utökar man sortimentet av sensorer successivt. De första sensorerna används för att mäta klor. Inom kort omfattar produkterna mätning av alla brukliga parametrar.

1987

Nu byter företaget Chemie & Filter GmbH namn till "ProMinent Dosiertechnik GmbH" som en hyllning till den första elektroniska magnetdoserpumpens namn. För det är under detta produktnamn som företaget vid det här laget är känt överallt.

1988

Ytterligare en milstolpe när det gäller konstruktion av doserpumpar: den första magnetdoserpumpen med mikroprocessorstyrning och LC-display lanseras på marknaden. Nu befäster ProMinent sin ledande ställning inom teknik för doserpumpar med en kapacitet på upp till ca 50 l/h.

1989-1996

ProMinent växer vidare: Tillverkningsanläggningar öppnas i Malta, Kina och Ungern.

1997

ProMinent erbjuder nu alla vanliga metoder för vattendesinficering oberoende av teknik: Nu utökas ozon- och klordioxidanläggningarna med anläggningar för filtrering och UV-desinficering.

1999

Med förvärvet av ORLITA Dosiertechnik GmbH utökades de tillgängliga kapacitetsområdena för doserpumparna avsevärt. ORLITA-doserpumpar är processpumpar med en kapacitet på mer än 10 000 l/h och används brett inom olje- och gasindustrin.

2000

Doserpump nummer två miljoner lämnar fabriken.

2001

Företagsgrundarens båda söner tar över företaget som verkställande direktörer.

2005

TOMAL AB i Sverige förvärvas. TOMAL är en av Skandinaviens ledande tillverkare av anläggningar för torrgodsdosering och polymertillsatsstationer.

2007

Sortimentet utökas med processdoserpumpar för höga tryck och dosermängder.

2008

Förvärv av Van den Heuvel Watertechnologie bv i Nederländerna. VdH tillverkar klorelektrolysanläggningar. Detta leder till att produktsortimentet utökas ytterligare. Antalet medarbetare världen över stiger till cirka 2 100 personer.

2010

ProMinent firar 50-årsjubileum som företag.

2013

Försäljningen på den inhemska marknaden separeras från ProMinent Dosiertechnik GmbH. Ett eget försäljningsbolag för Tyskland bildas, "ProMinent Deutschland GmbH".

2014

ProMinent Dosiertechnik GmbH byter namn till ProMinent GmbH. Den globala verksamheten ökar vilket gör att företagets namn behöver vara internationellt gångbart.

2015

Nya produkter lanseras: gamma/ X, en utökning av den beprövade magnet-membrandoserpumpen gamma/ L, samt den hydrauliska membrandoserpumpen Orlita® Evolution.

2016

Den 21 mars 2016 avled ProMinent GmbH:s grundare och styrelseordförande, prof. Dr. h.c. Viktor Dulger, 80 år gammal.

2017

UV-aggregat Dulcodes med reglerbar kapacitet och vakuumklorgasdosersystem DULCO®Vaq

2018

Införande av digital kemikaliehantering med DULCOnneX

2019

Evolution mikro är en innovativ doseringspump med låg volym för höga tryck och den första i sitt slag med en elektroniskt styrd linjär direktdrift.

2020

ProMinent firar företagets 60-årsjubileum.

Kontakta oss

»En partner för all er kemikalie-hantering & vattenbehandling. Tillsammans tar vi fram bästa lösningen för just er.«

+46 31 65 66 00  +47 3221 3130  +45 7872 9630   
Skicka förfrågan   

Stäng formuläret

Din förfrågan

Personuppgifter


Bifogad fil Maximal filstorlek 10 MB.
Ladda upp Fler filer

Personuppgifter


Kontrollera dina uppgifter och fyll i alla obligatoriska fält.
*Obligatoriska fält

Granska och skicka


Personuppgifter:
Tilltal
Titel
Efternamn  
Förnamn  
Företag
Kundnummer
E-postadress
Telefonnummer
Gata
Husnummer
Ort  
Land
Bli uppringd Ja

Tillbaka

ProMinent Newsletter - de senaste nyheterna, skräddarsydda för dig! Prenumerera nu